Om oss Anmeldelser Bergen Lisboa London Oslo Paris Porto Nyheter

 
Restauranter: Bergen
Colonialen Litteraturhuset


Kulturkjerringenes diskrete sjarmMat:
Interiør:
Service:
Poeng: 11 av 15
Prisnivå: Middels


Litteraturhusets restauranter er heldigvis ikke blitt formet av forfatterne. Dette er et moderne og stilig sted med bare et hint av en museumskafé. Inne i den rødmalte bokhandelen finner man bøker med en viss overvekt av bergenstilknyttede forfattere: Staalesen, Fosse og Espedal, ja, du leste rett, Espedal, selveste Tomas Espedal forunnes med fire verk, selv etter å ha begått litterær harakiri ved å ha katalogisert sine mest trofaste lesere, kvinner i femtiårene, som geskjeftige kulturkjerringer ute av stand til å drive litteraturhus. At han forunnes med så mange bøker tyder på at dette er et sted for forsoning og tilgivelse.

Det kan hende at Espedal drømte om et sted hvor forfattere drikker absint, hvor overlevende forfattere, etter å ha blitt skylt i land på en gresk strand à la Lord Byron, sitter med sin Rød Miksture og kappes om å overgå hverandre omkring sine mytiske nesten-dødsfall. Slik har det ikke gått med kulturkjerringene i spissen: Ok, menyen med biff tartar, foie gras og blåskjell har et snev av Hemingway ved seg, men ellers er dette en fullstendig oppdatert og moderne restaurant hvor man gir blaffen i annet enn god service og god mat.

Det er to steder hvor servicen pleier å være ekstremt dårlig. Det er på treningsstudio og litteraturkafeer. En mer fremmedgjørende service enn den jeg opplevde på Litteraturhuset i Oslo skal man lete lenge etter. Slik er det virkelig ikke her på Colonialen Litteraturhuset: Enten du kommer på dagtid eller kveldstid, er det smil og hyggelige bemerkninger i en sånn grad at man kunne tro at man befant seg på et luksushotell i USA. Min venninne var faktisk den første gjesten dagen etter åpningen. De tok bilde av henne (for bruk på Facebooksiden) og viste henne rundt. Jeg har sjelden sett henne i så godt humør som da hun kom hjem.

Det som trakk ned ved selve lunsjen var romtemperaturen. Altfor kaldt. Ellers var alt meget bra. Terrinen av confitert kylling (120 kr) var lun og velsmakende. Brødet var passende toastet. En sjuer, kanskje en åtter. Røkt svineknoke (145 kr) var også deilig. Eneste minuset var de altfor store bitene med rødbeter, men retten var tydeligvis tenkt som en rustikk rett. Mens vi satt der kom Trond Viggo Torgersen inn, sammen med selveste primus motor, Kristin Helle-Valle. Torgersen ser ut til endelig på ha blitt vaktmester på ordentlig der han gikk og overvåket tingenes tilstand.

Kl 11.30: Kaldt, koselig og sånn cirka halvfullt. Kaldt, altfor kaldt. Jeg lurte faktisk på om jeg skulle ta på meg mine ikke så diskrete ørevarmere. Det skulle vel ikke skade med eksentrisitet på en litterær kafé? I mitt indre så jeg bergensforfatteren Henning Bergsvåg entre spisealen, som om han gled over elven Tweed, mens han deklamerte: ”Tilsynekomsten av gjestenes ansikter, små kronblad på en svart, våt gren.” Men da jeg så meg rundt var det ikke annet enn streite gjester og jeg fant ut at det faktisk ikke var så kaldt.

Kl 21.00: Vi ankom en time forsinket og mottok et par bebreidelser. Unødvendig negativ intro. Det ville jo ikke være flere bordsettinger denne kvelden. Vi ble sittende på noen harde imitasjoner av danske designstoler fra 60-tallet. De nakne & triste taklampene avga et dimt og sløret lys. Jeg så meg rundt. Atmosfæren kunne ikke beskrives som annet enn kjedelig. Er dette et gravøl eller en åpning av et litteraturhus? tenkte jeg. Gradvis tok servicen seg opp. Surmulingen fra forsentkommingen var glemt. Spesielt kelneren fra Berkåk imponerte med sin personlige & dristige stil. Da jeg som eneste ved bordet bestilte forrett (Grillet sjøkreps (195 kr)) fikk jeg syv svære kreps. Tydeligvis hadde de oppdaget at vi hadde ventet uforholdsmessig lenge på maten. Derfor spanderte de like godt kreps på alle rundt bordet. Ferske sjøkreps fra Hitra (av topp kvalitet) grillet med en deilig smak av hvitløk og ferske urter. Dette er en eksklusiv rett som man ellers betaler hundrevis av kroner for å oppleve. Hovedretten, en torske-cassoulet (245 kr) var i toppsjiktet hva torsk angår. En rad lettgrillede tomater på en gren, bønner & bacon ga retten en intens og kraftfull smak.

Colonialen Litteraturhuset serverer lovende retter. Dersom kelnerne skjønner at her er det glimt i øyet, rock & roll, intuisjon og inspirasjon som gjelder, kan dette bli et svært så interessant konsept.

Colonialen Litteraturhuset
Østre Skostredet 5-7, Tlf. 55563333
Åpningstider: Man – ons 7.00 – 23.00, Tor – fre 07.00 – 01.00, Lør 10.00 – 01.00, Søn 11.00 – 20.00.
Publisert: 22.02.2013Flere restauranter med
i Bergen:

Bien Centro

Den lille Hanseater (Restauranten er nedlagt)

Sumo Solheimsviken

26 North Restaurant & Social Club (SAS Bryggen Hotel)

Agra Restaurant (Restauranten er lagt ned) Arti har tatt over.

Allmuen Bar & Bistro

Amici Miei

Aroma restaurant & bar

Arti (Kong Oscars gt. 29)

Avatar Asian Cuisine (Restauranten er nedlagt)

Balsam

Bambus

Banco Rotto (Restauranten er nedlagt)

Bare på No 13

Bare Restaurant (Hotel Norge)

Barfot (Restauranten er lagt ned) Mustachi har tatt over)

Bastant

Belgio Gastropub

Beyeren Bar + Restaurant (Restauranten er nedlagt)

Bien Bar, Bergen

Bien Snackbar

Bryggen Smitt & Smule (Restauranten er nedlagt)

Bølgen & Moi (Restauranten er nedlagt)

Café Norge (Hotel Norge)

Casa del Toro (2015)

Colonialen (Engen) (Restauranten er nedlagt. Flyttet til Kong Oscars gate)

Colonialen Litteraturhuset

eat. pizza * restaurant * bar (Restauranten er nedlagt)

Enhjørningen

Espresso House

FG Restaurant

Finnegaardsstuene (Kun åpent for grupper)

Fuzion (Restauranten ble nedlagt i 2009) Zupperia har tatt over lokalene.

Guangdong House

Holbar Café og Bar

Horn of Africa. Ethiopean and Eritrean Restaurant

Ichiban

Ichiban Sushi (Zachariasbryggen)

Jacob Aall Brasserie & Bar

Kafé Krystall

Kafé Spesial

Kaffemisjonen

Mandalay Sushi & Burmese (Marken)

Mandalay Sushi & Burmese (Sparebankgaten)

Mezzo (Restauranten ble nedlagt i 2012)

Mingel Gastrobar. Restaurant * Bar * Caterer

Munken Bistro

Naboen restaurant

Nama Japanese Fushion (2015)

Opphavsrett © 2006-2020 FemStjerner.no | Sitemap